Gegevensuitwisseling in de zorg mogelijk maken: Sophie bij ICTU en het Ministerie van VWS

2 min leestijd
augustus 24

Inmiddels ben ik nu bijna anderhalf jaar werkzaam als public trainee bij Kyden. Ik heb er binnen het traineeship al een aantal trainingen opzitten, onder andere over project- en timemanagement, maar ook over feedback geven en het houden van een impactvol verhaal. Deze trainingen en de gesprekken met mijn manager en collega-trainees, helpen mij om richting te bepalen binnen mijn werkende leven. Ik ben er in ieder geval over uit dat ik graag meewerk aan projecten en in organisaties die een duidelijke bijdrage leveren aan de samenleving. Momenteel doe ik dat binnen het zorg-ICT domein. Daar vertel ik graag meer over!

Sinds januari ben ik aan de slag bij mijn tweede opdracht binnen het traineeship, als adviseur bij ICTU. ICTU is een onafhankelijke overheidsorganisatie die werkt aan een betere digitale overheid en hiervoor projecten uitvoert in opdracht van diverse ministeries en andere overheden. De twee programma’s waar ik bij betrokken ben vallen onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De EU stimuleert Europese lidstaten om  te werken aan een betere uitwisseling van zorggegevens. In opdracht van VWS coördineert ICTU twee programma’s die dit realiseren. Dit doen we in samenwerking met verschillende andere overheden (zoals RIVM en CBS) en met kennis- en brancheorganisaties uit de zorg.

Vanuit mijn rol als adviseur ben ik betrokken bij de programmacoördinatie van deze twee programma’s. Vanuit de programmacoördinatie zorgen we er onder andere voor dat de samenwerking goed verloopt. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met het vastleggen van afspraken, het organiseren van bijeenkomsten en het managen van risico’s. Ook zijn we bezig met het opzetten van een stakeholderstrategie en ben ik projectleider van projecten die binnen het programma lopen, zoals het opstellen van een zogeheten “sustainability plan” (voor de doorontwikkeling van de op te leveren voorzieningen) en de voorbereidingen op de audit (“compliance check”) vanuit de Europese Commissie. 

Binnen de organisatie van ICTU zit project- en programmamanagement in het DNA. Daar leer ik nu onwijs veel van. Over het opzetten en in stand houden van een samenwerking, rekening houden met politiek-maatschappelijke invloed en veranderingen en de manier waarop je grip houdt op een grote programmaplanning – die toch ook regelmatig aan verandering onderhevig is. 

Als deze programma’s tot hun einde komen, levert dat veel op voor ons (Europese) zorgdomein: patiënten kunnen beter en sneller hulp krijgen, zelfs in het buitenland. Heel mooi om met mijn werkzaamheden bij te dragen aan zo’n concrete verbetering!

Heb je vragen over dit onderwerp of ben je benieuwd wat onze Talents kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Sophie.

 

Sophie van t Hoff
Sophie van 't Hoff
Public Young Professional