Wijkgericht Werken bij Jongerenpunt070

1 min leestijd
juli 24

Bij Kyden geloven we in de kracht van maatschappelijke betrokkenheid en de impact van gerichte projecten op de samenleving. Als interim professional kreeg ik de kans om deze visie in de praktijk te brengen als projectleider bij Jongerenpunt070, onderdeel van Gemeente Den Haag. Jongerenpunt070 zet zich in voor de ondersteuning en ontwikkeling van jongeren in Den Haag. Hoewel de vraag naar hun dienstverlening groeide, bleven veel hulpbehoevende jongeren onbekend met Jongerenpunt070 of was de drempel naar hulpverlening soms nog te hoog. Om dit aan te pakken, is het project wijkgericht werken gelanceerd.

Wijkgericht werken houdt in dat de dienstverlening van Jongerenpunt070 dichter bij de jongeren wordt gebracht door meer aanwezig te zijn in hun leefomgeving. Dit maakt het mogelijk om beter in te spelen op de behoeften en specifieke vragen die per wijk spelen. Ook is er gezocht naar samenwerking met lokale organisaties in de wijken om de dienstverlening beter op elkaar aan te laten sluiten.

Nu het project is afgerond, heeft Jongerenpunt070 in elk stadsdeel minstens één locatie van waaruit zij haar dienstverlening minstens één middag per week aanbiedt. Jongeren kunnen hier binnenlopen voor vragen of een afspraak maken op een moment dat hen goed uitkomt. Bovendien hebben we een alliantie opgezet met de wijkcentra in heel Den Haag, waarbij we elkaar aanvullen in onze dienstverlening; we dragen bewoners en jongeren aan elkaar over en proberen zo zoveel mogelijk bewoners uit de wijk te helpen.

Als projectleider van dit project was ik verantwoordelijk voor het opzetten van deze locaties en samenwerkingen. Ik heb contact gelegd met veel netwerkpartners en samenwerkingsafspraken kunnen maken. Daarnaast was ik ook verantwoordelijk voor de implementatie van deze nieuwe werkwijze, waarbij collega’s van één locatie naar verschillende locaties gingen werken. Hiervoor moesten veel praktische zaken geregeld worden zoals een nieuw rooster dat rekening houdt met beschikbaarheid en bezetting op andere locaties, veiligheidsafspraken met de verschillende locaties en de aanwezigheid van bepaalde faciliteiten op de locaties.

Al met al kijk ik terug op een waardevol project waarin ik veel geleerd heb over het opzetten van netwerken en samenwerkingen, en daarnaast vanuit mijn opdracht mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je onze kennis ook inhuren, neem dan contact op met Margriet.

 

Margriet Dekker
Margriet Dekker
Interim Professional