Stress in de juridische sector: feiten en misverstanden
In onze trainingen en coachingstrajecten bespreken we hoe het stresssysteem werkt, wat het doet en wat je op de werkplek en in de samenwerking kunt doen om uitval te voorkomen. Iedereen heeft een eigen beeld van wat stress is en hoe je ermee om moet gaan – kortom, we vinden er allemaal wel iets van. Maar kloppen onze overtuigingen wel? We leggen een aantal veelgehoorde stellingen voor aan Imke en Linda.
Stelling 1: 'Van hard werken alleen krijg je geen burn-out. Er moet ook iets anders in je leven aan de hand zijn.'
Imke: Dat kan, maar hoeft niet. Een burn-out kan ontstaan wanneer gedurende langere tijd te veel op het gaspedaal is gedrukt en er te weinig herstelmomenten zijn geweest. Vaak komt dat inderdaad niet alleen door de grote hoeveelheid werk, maar door een combinatie van werk- en privéfactoren. Daarnaast kunnen ook individuele stressverhogers bijdragen aan stressklachten. Bij individuele stressverhogers kan je bijvoorbeeld denken aan grote prestatiedruk of bewijsdrang voelen of last hebben van perfectionisme, onzekerheid of ongezonde zelftwijfel.
Maar let op, langdurig hoge werkdruk en structureel overwerk kunnen op zichzelf al leiden tot uitputting.
Stelling 2: 'Als je alsmaar moe en uitgeput bent, moet je echt aan je conditie gaan werken.'
Linda: Dit horen we vaak. Werknemers met stressklachten krijgen vaak de tip om meer te gaan sporten. Er wordt dan vaak gezegd dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de conditie, maar ook tot ontspanning. Natuurlijk vinden wij een goede conditie belangrijk, maar het is toch echt een misvatting dat intensief sporten altijd dé oplossing is. Mensen die al kampen met stressklachten of burn-out hebben vaak al een overactief stresssysteem. Intensief sporten kan dit juist verergeren. Denk maar aan de adrenaline die je in je lijf voelt bij het spelen van een voetbal- of tenniswedstrijd.
Wat wél helpt? Rustig bewegen. Bijvoorbeeld wandelen in plaats van hardlopen of Yoga in plaats van een bootcamp. En houd jezelf in de gaten en stop bijvoorbeeld met je activiteit voordat je echt moe wordt. Dit helpt je lichaam om beter te herstellen zonder verdere uitputting.
Stelling 3: 'Na een paar weken thuis uitrusten ben je weer klaar voor het werk.'
Imke: Dit is echt een van de grootste misverstanden over overbelasting en burn-out. De hersteltijd verschilt natuurlijk per persoon en hangt af van meerdere factoren, maar is vaak langer dan wordt gedacht. De gemiddelde hersteltijd van een burn-out is ongeveer 9 maanden, maar iemand kan ook langer last houden van een burn-out.
In onze coachingsgesprekken horen we vaak dat iemand in de eerste fase van uitval juist helemaal niet kan ontspannen. Het lichaam is zo gewend geraakt aan een constant verhoogde staat van paraatheid en overdrive, dat echt tot rust komen moeilijk is. Dit wordt ook wel de herstelparadox genoemd: je lichaam heeft rust nodig, maar je blijft maar ‘aan’ staan. Pas na verloop van tijd lukt het om echt te ontspannen en herstellen.
Daarom is het dus belangrijk om de tijd te nemen om uit te rusten en daarna pas stap voor stap weer op te bouwen en niet te snel te willen terugkeren in het oude ritme.
Stelling 4: 'Jonge professionals hebben nog geen zware verantwoordelijkheden en kunnen daarom niet echt last hebben van stress.'
Linda: Dit is een misvatting. Jonge professionals ervaren juist veel stress. Bijvoorbeeld omdat ze vaak op verschillende levensgebieden moeten presteren: een veeleisende baan, een groeiend sociaal netwerk, financiële onzekerheden en soms nog extra opleidingen of trainingen.
Daarnaast speelt onzekerheid een grote rol. Starters in de advocatuur en het notariaat willen zich vaak bewijzen, maar weten niet altijd hoe ze met druk en verwachtingen moeten omgaan. Hierbij is ook nog van belang dat starters in hun werk sterk afhankelijk zijn van hun collega’s en weinig autonomie en vrijheid ervaren. Dit alles maakt hen extra kwetsbaar voor stress en uitval. In onze trainingen roepen we leidinggevende dan ook op om goed vinger aan de pols te houden en werkdruk en stress ervaring bespreekbaar te maken.
Stelling 5: 'Als je hard werkt, moet je net zo hard uitrusten.'
Imke en Linda: WAAR!
Te veel mensen zien rust nog steeds als een teken van zwakte of als ‘niet productief zijn’. Maar herstellen is zeker net zo belangrijk als presteren. Werkdruk is niet per definitie slecht, zolang er ook voldoende ruimte is om te ontspannen en op te laden.
Zorg daarom voor een goede balans. Plan dan ook herstelmomenten net zo bewust in als je werkafspraken. Dit zorgt ervoor dat je duurzaam kunt blijven presteren zonder op de lange termijn overbelast te raken.
Conclusie
Stress in de juridische sector is onvermijdelijk, maar hoe je ermee omgaat, maakt het verschil. Door de juiste inzichten en gewoonten te ontwikkelen, kunnen advocaten en notarissen langdurige stress en burn-out voorkomen.
Wil je meer weten over hoe je stress behendig kunt managen? In onze trainingen en coachingstrajecten helpen we professionals en leidinggevenden om samen meer grip te krijgen op stress en duurzame prestaties neer te zetten. Neem vandaag nog contact op met onze collega Imke Blatter.
Ook interessant
Gerelateerde artikelen

Van Louise naar Marijn: de overdracht van een uitdagende opdracht bij LiT

“Je krijgt geen standaard oplossing van ons”
