Samenwerken aan toekomstbestendige zorg: de kracht van verpleegkundigen in het LUMC
Wie zijn wij en hoe kwamen wij bij deze opdracht terecht?
Wij zijn Emma en Sterre, trainees bij Kyden, met een achtergrond in politicologie en strategisch HRM. Tijdens ons traineeship krijgen we de kans om uitdagende projecten uit te voeren binnen verschillende organisaties.
Met het oog op de uitdagingen in de zorg – zoals personeelstekorten en een toenemende zorgvraag – zagen wij de kans om bij te dragen aan een belangrijk traject. Het LUMC wilde een stap maken richting functiedifferentiatie en meer inspraak voor verpleegkundigen. Onze opdracht? Het neerzetten van een stevig fundament voor professionele zeggenschap, met een focus op regieverpleegkundigen en Nursing Information Officers (NIO's).
Wat hield de opdracht precies in?
We zijn gevraagd om in acht weken tijd een advies op te leveren dat aansluit bij de visie van het LUMC. In dit advies is een een plan voor de structurele implementatie van regiegroepen opgenomen, waarin verpleegkundigen LUMC-brede thema’s oppakken. Daarnaast is ons gevraagd een roadmap te ontwikkelen voor de positionering van NIO’s, met als doel een betere aansluiting tussen digitalisering en de werkvloer.
Met een frisse, objectieve blik en onze fulltime beschikbaarheid gingen we aan de slag. In korte tijd hebben we interviews afgenomen met verpleegkundigen, managers en andere stakeholders. We doken diep in de organisatie om zowel de huidige situatie als de gewenste toekomst in kaart te brengen.
Hoe hebben wij dit ervaren?
Het traject was intensief en ontzettend leerzaam. We hebben veel inzichten opgedaan over het functioneren van een academisch ziekenhuis. Een van de meest opvallende dingen was de mate van autonomie van afdelingen. Het voelde soms alsof we met een verzameling van “eilandjes” werkten. Dat maakte het een uitdaging om ziekenhuisbreed beleid op te stellen, maar juist daarom was stakeholdermanagement zo belangrijk.
Daarnaast was het inspirerend om te zien hoe betrokken en gedreven de verpleegkundigen zijn. Tijdens de interviews werd duidelijk dat ze veel waarde hechten aan inspraak en zeggenschap, maar dat ze zich niet altijd gehoord voelen. Dit project gaf hen een platform om hun stem te laten horen en dat werd ontzettend gewaardeerd.
Wat waren de belangrijkste lessen?
- Stakeholdermanagement is cruciaal. Het betrekken van alle afdelingen en zorgprofessionals is essentieel voor ziekenhuisbrede beleidsvorming. De autonomie van afdelingen maakt het noodzakelijk om zorgvuldig onderzoek te doen en iedereen mee te nemen.
- Neem de tijd. Verandering vraagt om een zorgvuldig proces. Overhaast te werk gaan kan weerstand oproepen, terwijl een stapsgewijze aanpak vertrouwen opbouwt en duurzame resultaten oplevert.
- Focus op successen. Kijk goed naar wat er al staat en bouw daarop voort. Dit helpt om energie te richten op wat nu haalbaar en noodzakelijk is.
- Zet de kracht van verpleegkundigen in. Verpleegkundigen zijn gedreven en betrokken professionals. Plannen moeten samen met hen worden vormgegeven, niet voor hen.
- Projectondersteuning is essentieel. Zorgprofessionals ontzorgen door ondersteuning te bieden is een belangrijke succesfactor.
Wat heeft dit traject opgeleverd?
Ons advies biedt het LUMC een stevig fundament voor de verdere implementatie van professionele zeggenschap. De regiegroepen, met thema’s zoals kwaliteit, veiligheid en innovatie, bieden verpleegkundigen de kans om op zowel afdelings- als ziekenhuisniveau een verschil te maken. Voor de NIO’s hebben we een roadmap neergezet met praktische en inhoudelijke vervolgstappen, die zich richt op de groeiende rol van digitalisering in de zorg.
Hoewel ons traject afgerond is, zien we dit niet als een eindpunt. Het LUMC heeft nu handvatten om zelfstandig verder te bouwen. Wij kijken met trots terug op deze periode: samen hebben we een beweging in gang gezet die niet alleen bijdraagt aan betere zorg, maar ook aan meer werkplezier en professionele ontwikkeling voor verpleegkundigen.
Wat nemen we zelf mee uit dit traject?
Dit project heeft ons laten zien hoe complex en waardevol veranderprocessen in de zorg kunnen zijn. We hebben geleerd hoe belangrijk het is om een goede timing te kiezen, stakeholders mee te nemen en ruimte te geven aan de professionals die dagelijks met deze veranderingen werken. Deze lessen nemen we zeker mee in de opdrachten tijdens ons verdere traineeship.
Meer over Kyden Talents →
Meer weten over onze Kyden Talents? Neem dan contact op met Hanne Steenhuis
Ook interessant
Gerelateerde artikelen