Duurzaam Inkopen: Minder Eenvoudig Dan Het Lijkt

1 min leestijd
mei 24

Duurzaam inkopen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig dankzij de vele keurmerken en de groeiende transparantie. De praktijk blijkt echter complexer, zoals wij bij Kyden ondervonden. Met de oprichting van onze nieuwe organisatie en vele fietsliefhebbers in ons team, zochten we duurzame Kyden-fietskleding voor ons peloton, met name voor onze deelname aan de Climate Classic.

Ons doel is de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen, dus zochten we naar de meest duurzame wielerkleding. We beoordeelden potentiële leveranciers op prijs en pasvorm, maar vooral op duurzaamheid, specifiek gericht op:

  • Carbon Footprint: De ecologische voetafdruk van de kleding in de gehele keten.
  • Circulaire Materialen: Het gebruik van hergebruikte en recyclebare materialen.
  • Arbeidsomstandigheden: De productieomstandigheden van de kleding.

Hoewel veel van deze criteria inmiddels standaard zijn in de sportkledingindustrie, zetten sommige leveranciers net dat extra stapje. Toch is niet overal de informatie over duurzaamheidsinspanningen even duidelijk; soms zijn het slechts vage beloftes op websites of in jaarverslagen. Andere keren is duidelijke informatie wel beschikbaar, maar is deze sterk verouderd. Voor ons als Kyden niet onbekende materie gelet op hoe wij klanten helpen om ook hun ESG data en rapportages op een transparante manier voor klanten, investeerders en medewerkers in te richten. .

Uiteindelijk kozen we voor Velor, een leverancier die duurzaamheid als kernwaarde heeft en dit helder en begrijpelijk uitlegt. Velor minimaliseert hun carbon footprint door het gebruik van energie-efficiënte productieprocessen en hernieuwbare energie. Ze zorgen voor eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden en gebruiken circulaire materialen zoals gerecycled polyester en biologisch katoen. Velor zet zich in voor milieubehoud en sociale rechtvaardigheid, en toont innovatie met pre-order collecties en recycling van oude kleding.

Duurzaamheid betekent ook dat kleding lang meegaat omdat het mooi blijft. We zochten daarom een tijdloos ontwerp dat past bij onze merkidentiteit, en vonden dit bij Iris Slappendel. Iris is ontwerper en eigenaar van IRIS - I Ride In Style, een merk fietskleding dat zich voornamelijk richt op de vrouw en zich onderscheid met een zeer eigen stijl. Bovendien is Iris voorzitter van de Cyclists' Alliance en zet zich in voor betere werkomstandigheden en gelijkheid voor professionele wielrensters.

DSCF6423