Van Cas naar Eline: de overdracht van de rol als projectleider bij de RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ondernemers met voorlichting, advies en financiering. Cas werkte het afgelopen jaar als projectleider bij het Kenniscentrum Regelhulpen, waar hij digitale tools ontwikkelde die ondernemers helpen bij wet- en regelgeving. In februari nam Eline zijn rol over. Hoe kijken zij terug én vooruit op deze opdracht?
Cas, wat waren je verwachtingen van deze opdracht?
“Ik verwachtte dat deze opdracht me veel zou leren en me daadwerkelijk stappen zou laten zetten in projectleiderschap. Het vooruitzicht om te werken voor een grote en complexe organisatie, waar ook een politieke dynamiek speelt, sprak me enorm aan. Daarnaast vond ik het bijzonder interessant dat ik aan de slag kon met de ontwikkeling van nieuwe digitale producten.”
Cas, hoe ben je gegroeid dankzij de uitdagingen die je tegenkwam?
“Tijdens deze opdracht ben ik vooral gegroeid in de manier waarop ik mezelf opstel tegenover collega’s en mijn werkzaamheden. In een startersrol kan je soms het gevoel hebben dat je nog niet genoeg kennis of ervaring hebt. Gaandeweg ontdekte ik echter dat ik al over veel vaardigheden en inzichten beschikte die essentieel zijn voor het werk als projectleider. Daarnaast was ik van nature geneigd om eerst de kat uit de boom te kijken, maar ik heb geleerd hoe belangrijk het is om proactief te zijn en zelf met initiatieven te komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer uit mijn werk haalde en extra kansen kreeg om me verder te ontwikkelen.”
Welke eerdere ervaringen, van je studie of daarbuiten, zijn van pas gekomen tijdens deze opdracht?
Cas: “Mijn verschillende ervaringen die ik naast mijn studie heb opgedaan hebben me enorm geholpen in deze opdracht. Deze rollen hebben me geleerd hoe je effectief samenwerkt in een team, communiceert met diverse stakeholders en gestructureerd te werk gaat. Dankzij deze vaardigheden kon ik snel mijn draai vinden bij RVO en na een korte inwerkperiode volledig meedraaien in het team.”
Cas, wat zou je Eline mee willen geven?
“Mijn belangrijkste advies aan Eline is om een proactieve houding aan te nemen. RVO is een grote organisatie met talloze mogelijkheden om interessante taken op te pakken en waardevolle ervaringen op te doen. Deze kansen komen echter niet vanzelf; je moet ze zelf grijpen. Door initiatief te tonen en actief betrokken te zijn, haal je niet alleen meer uit de opdracht, maar versnel je ook je eigen ontwikkeling.”
Eline, wat spreekt je het meest aan in deze opdracht?
“Wat me vooral aanspreekt aan deze opdracht is de combinatie van projectleiderschap en communicatie binnen een grote organisatie als de RVO. De impact die digitale tools kunnen hebben om ondernemers te ondersteunen bij wet- en regelgeving vind ik ontzettend interessant. Daarnaast werk ik graag in een dynamische omgeving met veel verschillende stakeholders. Mijn ervaringen bij het Europees Parlement en Het Huis van de Nederlandse Provincies hebben me laten zien hoe boeiend en uitdagend werken in de publieke sector is. Die complexiteit en de mogelijkheid om echt iets bij te dragen, motiveren mij enorm.”
Welke eerdere ervaring(en) denk je dat je gaat helpen om succesvol te zijn in deze opdracht?
“Mijn eerdere werkervaringen sluiten goed aan bij deze opdracht. Zo heb ik als student-assistent bij de Wetenschapswinkel in verschillende projectteams gezeten en veel ervaring opgedaan met stakeholdermanagement. Daarnaast heb ik bij Het Huis van de Nederlandse Provincies evenementen georganiseerd en onderzoek gedaan naar verschillende beleidsvraagstukken. Dankzij deze ervaringen weet ik hoe ik snel moet schakelen, effectief moet samenwerken en overzicht kan houden binnen complexe structuren. Die vaardigheden komen zeker van pas in deze rol.”
Hoe ga je ervoor zorgen dat de overdracht van Cas optimaal benut wordt?
“Een goede overdracht is erg belangrijk om de continuïteit in een project te waarborgen. Daarom wil ik de tijd nemen om met Cas in gesprek te gaan en zijn inzichten en ervaringen op te halen. Wat werkte goed? Waar lagen de uitdagingen? Wie zijn de belangrijkste stakeholders? Ik wil daarnaast een goed beeld hebben van de lopende processen. Door snel te schakelen en actief in gesprek te gaan met het team, kan ik ervoor zorgen dat ik soepel in de rol stap en het werk van Cas goed kan voortzetten.”
Wat verwacht je vanuit Kyden om deze opdracht succesvol te maken?
“Ik verwacht vanuit Kyden vooral ondersteuning in de vorm van begeleiding en sparring. Het is prettig om een aanspreekpunt te hebben voor vragen of om even te kunnen reflecteren op bepaalde uitdagingen. Ook duidelijke communicatie over verwachtingen rondom de opdracht en mijn rol binnen Kyden helpt mij om het maximale uit deze opdracht te halen."
Ook interessant
Gerelateerde artikelen

BTG en Kyden werken samen voor een verdere versteviging van duurzame digitale digitalisering

Van Louise naar Marijn: de overdracht van een uitdagende opdracht bij LiT
