Het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving

Tim Meurs
5 min leestijd
september 23

Onze samenleving staat voor de uitdaging om ieders behoeften te vervullen, in harmonie met de belangen van mens en de natuur. Goede intenties zijn er genoeg, maar verbetering gaat nu nog veel te langzaam.

Gedwee en vrijblijvendheid

Vanuit het verleden hebben wij ervaring met visies op duurzaamheid, duurzaamheidsstudies, impact reports, haalbaarheidstudies etc.. Stuk voor stuk nuttige exercities. Mooie uitingen van hoop, wensen, angsten en vooral passievolle, gecommitteerde trajecten. Mensen (board leden, MT’s , experts) zijn geëngageerd en persoonlijk betrokken. Maar als we op een meer systeem, sector en organisatorisch niveau in de spiegel kijken was het vaak nog gedwee, vrijblijvend en ogenschijnlijk afwendbaar: “we kunnen het ook volgend jaar doen”, “wie zijn wij nou”, “onze concurrent doet het niet / wel”. Ambities, overtuigingen en wensen die hun kracht en geloofwaardigheid op termijn kwijtraken. 

Er wordt door organisaties veel gecommuniceerd vanuit ‘geloof’, ‘overtuiging’ en ‘zienswijze’: “wij staan voor een inclusieve samenleving”, “wij geloven in een gezonde maatschappij waarin iedereen mee kan doen”, “wij staan voor een duurzame en transparante productieketen”. Maar die slogans en overtuigingen betekenen niets als je er onvoldoende naar handelt, in de juiste snelheid en vooral het niet aandurft om concessies te doen.  Concessies ten koste van jezelf en ten bate van iets of iemand anders. Het zijn de keuzes die pijn doen, die maken dat je je missie en overtuiging serieus neemt.

De praktijk: weg met de saucijzenbroodjes

We zien dat terug in de praktijk. We deden een duurzaamheidsstudie voor een grote bakkersonderneming. De vraag: met welke interventies maken we de meest duurzame impact in ons huidige business model? Het antwoord was helder: stoppen met de productie en verkoop van saucijzenbroodjes. Werd die keuze ook gemaakt? Nee. Te duur, te risicovol, te veel afhankelijkheid van die productlijn.. en: “doen wij het niet, dan doen onze concurrenten het wel”. Een individuele afweging die prima verklaarbaar is, maar ook eentje die duurzame verandering in de houdgreep houdt. 

Want haast iedere organisatie heeft zo wel een ‘saucijzenbroodje’. Het product of de dienst waar veel geld mee verdiend wordt, dat we denken nodig te hebben om de transitie naar een nieuwe economie te kunnen betalen; met andere woorden: waarvan afscheid nemen enorm veel pijn zou doen. En het gaat ons niet om een zwart-wit afrekening van ‘duurzaamheid versus financiële prikkels’, maar wel om de urgentie om moeilijke en fundamentele keuzes niet enkel naar de toekomst door te schuiven.

Positief: samen winnen!

En dat laatste pakken wij als Kyden aan. Het bestaansrecht van organisaties staat simpelweg onder druk als er niet tijdig en in de juiste versnelling wordt gehandeld. Wij als Kyden zien er een uitdaging in om individuele pijn om te draaien naar collectief gewin, voor alle stakeholders. Het is niet alleen belangrijk om op weg naar een duurzame samenleving inhoudelijk en technisch de juiste keuzes te maken, maar ook om dat op een manier te doen die de kwaliteiten en competenties van een duurzame economie waardeert. Gedrag dat minder draait om puur ‘winnen of verliezen’, maar om non-ego, transparantie, eerlijkheid en het dienen van meervoudige en gemeenschappelijke belangen. Zo lang iedere organisatie individueel blijft acteren richting haar wereld en afzetmarkt en te weinig samenwerking zoekt in de keten, branche en / of sector, zal de transitie veel te traag blijven gaan en enkel een aantal duurzame initiatieven naar boven brengen omdat ze geboren worden uit innovaties voor nieuwe markten en hippe / tendentieuze klantwensen. Ofwel: duurzaamheidscompetitie. Een concurrent zegt daarover: “de duurzame vernieuwers van nu, zijn de winnaars van morgen.” Daar draait het dus precies niet om. Want die slogan impliceert dat er ook nog een hele hoop verliezers zullen zijn. En daar hebben we helemaal niets aan. In de wereld van morgen praten we niet over ‘winnaars’ en ‘verliezers’, maar helpen en leren organisaties met en van elkaar om de juiste dingen te doen.

Hoe brengt Kyden versnelling aan?

Kyden versnelt dit proces door in de kern een 7-tal thema’s vast te pakken:

  1. Duurzame strategieën en bedrijfsmodellen
  2. Aanpakken van maatschappelijke uitdagingen
  3. Waarde gedreven organisaties en bestuur
  4. Toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt 
  5. Duurzame klantwaarde
  6. CSRD voor compliance én Impact
  7. Data voor positieve impact

Duurzame strategieën en bedrijfsmodellen

Steeds meer bedrijven realiseren de noodzaak om in hun activiteiten te streven naar zowel winstgevendheid als duurzame impact. Alleen ‘do no harm’ is niet meer genoeg! Wij ontwerpen de strategie naar een regeneratief bedrijfsmodel voor een structureel netto positieve bijdrage aan mens, milieu en maatschappij.

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Aanpakken maatschappelijke uitdagingen

Om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken is georganiseerde samenwerking tussen belanghebbenden cruciaal. Wij verkennen, bouwen en verbeteren tijdelijke of structurele publiek-private samenwerkingsverbanden die bedoeld zijn om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor grote maatschappelijke ‘wicked problems’. Wicked problems waar wij aan gewerkt hebben: voedseltransitie, schuldenproblematiek, duurzaam vastgoed, inburgering, laag geletterdheid, circulair bouwen, slimme klimaatoplossingen en de kloof tussen burger en overheid

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Waarde gedreven organisaties en bestuur

Om impact te maken is een ESG strategie of duurzaam bedrijfsmodel niet voldoende; ook de structuur, cultuur en goed bestuur spelen een cruciale rol. Wij helpen waarde gedreven en betekenisvolle organisaties te bouwen door te investeren in bestuur en leiderschap. Wij helpen organisaties te besturen vanuit ‘purpose’ en een lange termijn perspectief te bouwen met behulp van betrokken medewerkers en interne multidisciplinaire samenwerking.

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt

Mensen transformeren organisaties. Wij werken aan een arbeidsmarkt die veerkrachtig is, met een bredere kijk op talent dan enkel vanuit een specifieke organisatie of lens. We stimuleren inclusiviteit, investeren in de ontwikkeling van individuen en helpen teams optimaal samen te presteren. Voorbeelden van hoe wij klanten hierbij ondersteunen: 

  • Gedrag, skills en talent ontwikkeling
  • Diversiteit & Inclusiviteitsverbetering
  • ‘Skills Based’ werven en organiseren
  • Individuele- en teamcoaching
  • Equal pay

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Duurzame klantwaarde

‘Duurzame klantwaarde’ leveren betekent werken met een lange termijn perspectief, en tegelijk continue naar klanten luisteren en de eigen portefeuille en processen daarop aanpassen. Wij helpen bedrijven hun klantstrategie te optimaliseren en meer toekomstbestendig te maken door ‘waarde’ te definiëren vanuit een extern of gedeeld perspectief (klant, milieu en maatschappij). 

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

CSRD voor compliance én impact

De CSRD is praktisch gezien een compliance thema, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om organisaties hier ook hun voordeel mee te laten doen en deze exercitie te ervaren als relevant en nuttig. Wij helpen organisaties de CSRD te gebruiken om duurzame impact te maken – en tegelijk tijdig een rapport op te leveren dat voldoet aan de eisen van een onafhankelijke auditor.

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Data voor positieve impact

Meten is weten! Business en ESG impact begint bij betrouwbare data en echt inzicht. Wij helpen jou met data-gedreven analyses van je huidige situatie, perspectieven om duurzaam waarde te creëren en voortgang te bewaken. Onze specialisaties:

  • CO2 emissie meting
  • ESG dashboarding
  • Locatiestrategie (Sales & Supply chain)
  • Proces mapping (HR & Inkoop)

Meer weten of dit thema? Lees hier verder.

Wil je meer weten over onze thema's? Of ben je benieuwd hoe deze thema's jouw organisatie verder helpen? Neem dan gerust contact op met Tim Meurs.

 

Tim Meurs-1
Tim Meurs
Business Unit Lead