Technologie bij het stroomlijnen van CSRD analyses

2 min leestijd
oktober 23

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht tot meer transparantie over duurzaamheidsprestaties. Bedrijven moeten informatie verstrekken over onderwerpen, zoals impact op mileu, sociaal aspecten en governance. Het doel van de CSRD is om op deze manier een compleet verhaal over duurzaamheid te vertellen. 

Zoals eerder genoemd zijn de deadlines al vanaf 1 maart 2025. Dit betekent dat organisaties nog maar beperkt tijd hebben met de voorbereiding op CSRD. Toch blijkt uit de praktijk dat organisaties lang wachten of lang gewacht hebben met het maken van een start. Hoe komt dit?

Sommige organisaties hebben moeite met bepalen hoe CSRD wordt doorvertaald naar detailniveau en weten soms niet waar ze moeten beginnen. Juist daarom is op tijd beginnen belangrijk. Een systematische aanpak helpt hierbij:

  • De eerste stap is het uitvoeren van een GAP-analyse. Dit beantwoord vragen als 'Wat betekent CSRD voor mijn organisatie, en wat ontbreekt er nog om goed voorbereid te starten?', 'Is er al sprake van een duurzaamheidsstrategie?', 'En wordt er een link gelegd tussen de doelstellingen en meetbare indicatoren?', 'Zijn er additionele metingen nodig en is de data hiervan eigenlijk wel beschikbaar?' De keuze van indicatoren is afhankelijk van de specifieke organisatie en haar duurzaamheidsdoelen.

  • Tijdens het opstellen van het plan van aanpak is het belangrijk dat er er gekeken worden naar Quick Wins, zoals het sorteren van afval en het verminderen van energie- en waterverbruik. Voor de middellange termijn kan er gekeken worden naar het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast kan het bedrijfspand worden voorzien van een sedumdak en kunnen elektrische auto's worden aangeschaft.
     
  • De volgende stap richt zich op een data-gedreven werkwijze. Business intelligence tools zoals Power BI, Tableau of Google Looker kunnen organisaties helpen met data te ontsluiten uit verschillende systemen. Deze data kan omgezet worden tot een dashboard met duurzaamheidsprestaties. Door (complexe) gegevens real time te visualiseren wordt niet alleen inzicht verkregen in waar verbeterpunten zitten, maar kan op snelheid gereageerd worden. Daarnaast kan de impact van duurzame oplossingen gemeten worden. Binnen de meeste BI-tools kunnen subdashboard aangemaakt worden. Deze subdashboards kunnen specifiek gebruikt worden om in te zoomen op een onderdeel van de gekozen duurzaamheidsthema's om overzicht te houden.

  • Op de lange termijn zal er gekeken moeten worden naar de supply chain van de organisatie en kunnen medewerkers worden opgeleid op gebied van duurzaamheid. 

De invoering van CSRD biedt organisaties de kans om een nieuwe data-gedreven aanpak te gebruiken. Door een tijdige voorbereiding waarbij duurzaamheidsstrategie, concrete metingen en BI-tools aan bod komen, kunnen organisaties gericht voldoen aan de vereisten van de CSRD en werken aan een duurzame toekomst.

Heb je vragen over of hulp nodig bij de doorvertaling van CSRD voor jouw organisatie? Neem contact op Quirin Niessen.

 

Quirin Niessen
Quirin Niessen
Principal Consultant