In onze trainingen en ontwikkelprogramma's voor (jonge) professionals gaan we vaak in gesprek over stress: hoe werkt het precies, wat doet het met je lijf en je brein, en minstens zo belangrijk: hoe kun je zorgen dat je niet over je eigen grenzen gaat? Iedereen heeft wel ideeën over stress, maar… kloppen die eigenlijk wel?
We legden een aantal veelgehoorde uitspraken voor aan coaches Imke en Juliette.
Stelling 1: 'Van hard werken alleen krijg je geen burn-out. Er moet ook iets anders aan de hand zijn.'
Imke: Dat kan, maar het hoeft zeker niet. Je kunt ook een burn-out krijgen puur door langdurig op je tenen te lopen, zonder genoeg rustmomenten. Vaak is het een combinatie van factoren: prestatiedruk op je werk, maar ook privé-stress, zoals financiële onzekerheid of het gevoel ‘alles uit het leven te moeten halen’. En dan zijn er nog de persoonlijke stressverhogers: dingen zoals perfectionisme, bewijsdrang of constant twijfelen aan jezelf. Als jonge professional sta je aan het begin van je carrière, wil je laten zien wat je waard bent… maar als je continu op scherp staat, raak je op den duur uitgeput.
Stelling 2: 'Als je steeds moe bent, moet je aan je conditie gaan werken en meer gaan sporten.'
Juliette: Voldoende bewegen is natuurlijk gezond, zowel fysiek als mentaal. Maar intensief sporten is niet altijd het antwoord, zeker niet als je al last hebt van stressklachten en je in toenemende mate uitgeput voelt.
Veel jonge mensen denken: "Ik voel me moe, dus ik moet juist actiever worden." Maar als je lijf al in de overdrive staat, bijvoorbeeld door werkstress, dan kan een heftige workout juist averechts werken. Intensief sporten is namelijk óók een vorm van stress voor je lijf.
Wat werkt dan wel? Lichte beweging, zoals wandelen, fietsen of yoga. En dan ook niet per se tot het uiterste gaan. Rustige beweging helpt je lichaam om te herstellen, zonder dat het je verder uitput.
Stelling 3: 'Na een paar weken thuis uitrusten ben je wel weer opgeladen voor werk.'
Imke: Was het maar zo simpel! Dit is een veelvoorkomend misverstand. Herstel van stressklachten (of zelfs een burnout) duurt meestal langer dan mensen denken. Sommige mensen merken in de eerste weken dat ze juist niet kunnen ontspannen. Je systeem is zo gewend geraakt aan aanstaan, deadlines en druk, dat je niet zomaar kunt ‘uitzetten’. Dit noemen we ook wel de herstelparadox: je lichaam wil rust, maar weet niet hoe. Daarom is het belangrijk om echt de tijd te nemen. Geef jezelf de ruimte om weer te leren rusten, en verwacht niet dat je na twee weken Netflix weer 100% in je werkritme zit.
Stelling 4: 'Jonge professionals hebben nog geen echte verantwoordelijkheden, dus waar zouden ze stress van hebben?'
Juliette: Jongeren ervaren juist véél stress. Denk aan het combineren van een veeleisende baan met sociale verplichtingen, het afbetalen van een studieschuld wat opeens met rente moet, concurrentie op de huizenmarkt en dan ook nog eens constant online zijn en zien hoe zogenaamd perfect het bij anderen gaat. Gen Z wil vaak impact maken, maar voelt ook veel druk – van zichzelf, van buitenaf, en van social media. Daarbij komt kijken dat je als starter vaak nog weinig controle hebt over je werk en afhankelijk bent van anderen. Die combinatie maakt je extra kwetsbaar voor stress of zelfs uitval. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en jonge professionals zelf alert blijven op signalen en werkdruk bespreekbaar maken.
Stelling 5: 'Als je hard werkt, moet je hard rusten.'
Imke & Juliette: Helemaal waar. Te veel mensen denken dat rusten hetzelfde is als lui zijn. Maar herstel is essentieel als je duurzaam wilt blijven presteren. Je kunt alleen scherp blijven als je ook echt tijd neemt om te ontspannen. Plan je rustmomenten dus net zo bewust als je meetings of deadlines. Denk aan pauzes, vrije avonden, offline tijd en slaap. Alleen zo houd je het werk én je energie op de lange termijn in balans.
Tot slot: grip op stress is key
Stress is zeker niet per se slecht! Het hoort bij het leven en brengt je in beweging. Maar hoe je ermee omgaat, bepaalt of het je sterker maakt of juist uitput. In onze trainingen en coaching helpen we (jonge) professionals én hun leidinggevenden om bewuste keuzes te maken, stress te herkennen en werkdruk bespreekbaar te maken. Zodat je niet alleen nú presteert, maar ook op de lange termijn gezond en energiek blijft.
Meer weten? Neem contact op met onze collega Juliette Lutje Schipholt. We denken graag met je mee.