Een effectieve publiek-private samenwerking inrichten als Young Professional klinkt uitdagend. En dat is het ook. Maar mijn ervaring is dat het ook leuk, leerzaam en belonend is. Als eerste opdracht van mijn traineeship heb ik tien maanden gewerkt als interim projectleider bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een belangrijke taak van ons team was het inrichten van een effectieve publiek-private samenwerking (PPS). Een periode waarin ik een hoop geleerd heb! In deze blog deel ik de belangrijkste 5 lessen met jullie. Interessant voor geïnteresseerden voor een traineeship, andere Young Professionals maar ook voor mensen die al een stap verder zijn in hun loopbaan.
- Analyse als fundament: Als Young Professional neem je een goede dosis enthousiasme mee. Je bent leergierig en klaar voor actie. Dit is natuurlijk positief, maar het kan ook verblindend werken. Graag spring ik direct in op een vraagstuk en ga ermee aan de slag. Maar voordat je begint met het bouwen van een huis heb je een fundament nodig. In een goede samenwerking dient een analyse als fundament en is dus van essentieel belang. Begrijp de doelstellingen van beide partijen, identificeer hun belangen en zoek naar overlappingen en mogelijke conflicten. Deze kennis dient als uitgangspunt van je samenwerkingsstrategie. Zodra dit staat, begin je met het bouwen van een vruchtbare samenwerking. Mijn ervaring is dat je daar later de vruchten van plukt.
- Transparante communicatie staat centraal: Dit lijkt voor de hand liggend, maar mag niet ontbreken in het rijtje. Communicatie vormt namelijk de kern van elke succesvolle samenwerking. Als Young Professional op interimopdracht kan het aanvoelen alsof het niet jouw plaats is om je gedachten te uiten. Dat gevoel had ik ook. Maar een samenwerking waarin open communicatie centraal staat, begint bij jezelf. Wanneer jij een open houding aanneemt tegenover de verschillende partijen, stelt dit je ook in staat om het te faciliteren. Wat ik heb geleerd is dat wanneer alle betrokken partijen vrijelijk ideeën, zorgen en suggesties kunnen delen dat dit niet alleen het begrip bevordert, maar ook het vertrouwen.
- Creëer gedeelde doelstellingen: Deze les bouwt voort op de vorige. Zonder een helder gedefinieerd gemeenschappelijk doel bestaat het risico dat de doelstellingen van betrokken partijen uit elkaar liggen of uit elkaar groeien in de toekomst. Het is belangrijk om dit op te halen bij de stakeholders en hierin te bemiddelen. Werk samen met alle belanghebbenden om een gezamenlijke visie te creëren en zorg ervoor dat alle activiteiten gericht zijn op het bereiken van dit gezamenlijke doel. Dit helpt bij het overbruggen van de kloof tussen de verschillende belangen en zorgt voor een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid. In een ideale situatie zet iedereen binnen de samenwerking de schouders eronder en is er een goede werkbalans en -verdeling.
- Van statisch naar flexibel: Publiek-private samenwerkingen zijn vaak dynamisch en kunnen complex zijn, mede door verschillen in cultuur, regelgeving of verantwoordelijkheidsstructuren. Als Young Professional is het daarom belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Zo kunnen bureaucratische procedures conflicteren, en politieke verschuivingen onverwachte obstakels veroorzaken. Een statische mindset kan dan de samenwerking, en het behalen van het doel, in de weg zitten. Het is dus belangrijk om flexibel te blijven, signalen op te pikken, te communiceren (les 2) en vervolgens als collectief bij te sturen.
- Meer faciliteren, minder leiden: De kans is erg klein dat je als Young Professional de meeste ervaring hebt binnen de samenwerking. In zo’n situatie voelde het voor mij aan het begin onwennig om de leiding te nemen. Daarnaast zit er achter het woord ‘leider’ een bepaalde lading die voor mij niet aansluit op hoe ik mijn rol zag. Ik kies daarom bewust voor de naam ‘facilitator’. Door de juiste vragen te stellen, het proactief aansturen op discussies, het signaleren en oplossen van conflicten en het stimuleren van vooruitgang, stuur je de groep aan om zelfstandig tot beslissingen te komen. Je hebt een centrale rol binnen de samenwerking, maar faciliteert het meer dan je het leidt. Mijn ervaring is dat je hierdoor een omgeving creëert waarin alle partijen zich gehoord en gewaardeerd voelen.
Dit zijn de vijf belangrijkste lessen die ik heb geleerd tijdens mijn opdracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vanaf het moment dat we investeerden in bovenstaande punten zag ik dat dit leidde tot vruchtbare samenwerkingen met duurzame en impactvolle resultaten voor alle betrokken partijen. De grootste les voor mij was dat je met de juiste mindset als Young Professional een grotere bijdrage kan leveren aan het succes van een samenwerking dan je aanvankelijk misschien dacht.