Omnibus-richtlijn en CSRD: Waarom je inspanningen niet voor niets zijn

4 min leestijd
februari 25

Onrust over de Omnibus-richtlijn? Snappen we.

De recente ontwikkelingen rondom de Omnibus-richtlijn zorgen voor onrust, vooral bij MKB-bedrijven die op dit moment CSRD-plichtig zijn, aangezien daar de grootste wijzigingen verwacht worden. Voor beursgenoteerde bedrijven - de zogenaamde Wave 1 groep - lijkt de CSRD grotendeels overeind te blijven.

Hoewel de voorgestelde aanpassingen de administratieve last voor bedrijven lijken te gaan verminderen, dreigt de aandacht voor duurzame impact te verdwijnen. Logisch dus dat bedrijven onrustig worden en afwachten, want deze wijzigingen kunnen een flinke impact hebben. Wij voelen die onzekerheid ook. Maar één ding is zeker: het werk dat je tot nu toe hebt gedaan, is absoluut niet voor niets geweest. Kyden pleit voor een evenwichtige aanpassing: geen afbraak, maar verbetering.

Wat houdt de Omnibus-richtlijn in?

De Omnibus-richtlijn beoogt een herziening van de implementatie van de CSRD, met als belangrijkste wijzigingen:

  • Verruiming van de drempelwaarden: Hierdoor zouden minder MKB-bedrijven direct CSRD-plichtig blijven.
  • Vereenvoudiging van rapportageverplichtingen: Met name voor kleine en middelgrote bedrijven om administratieve lasten te verminderen.
  • Flexibiliteit in rapportagestructuur: Meer vrijheid in hoe bedrijven hun duurzaamheidsrapportages opstellen.
  • Dubbele materialiteit onder druk: Een fundamentele aanpassing omdat deze analyse helpt om niet alleen financiële risico’s, maar ook bredere duurzaamheidsimpact te inventariseren.

Deze voorgestelde aanpassingen komen voort uit terechte kritiek. De CSRD kan in zijn huidige vorm een administratief monster zijn, waarbij de letter van de wet de geest van de wet overschaduwt. De focus ligt soms te veel op compliance en te weinig op daadwerkelijke impact. Maar moeten we dan het kind met het badwater weggooien? Wij denken van niet.

De CSRD is meer dan een compliance-oefening

Ook als de regels veranderen, blijft de waarde van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA), een gedegen broeikasgasmeting (GHG) en het opstellen van beleidsplannen groot. Dit zijn niet alleen vinkjes voor compliance, maar juist krachtige instrumenten om duurzaamheid structureel in je organisatie te verankeren.

En dat is niet alleen een mooie gedachte, het heeft bedrijven ook concreet geholpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stakeholdergesprekken tijdens de DMA: Organisaties die de dialoog met hun belangrijkste stakeholders aangingen, kregen niet alleen inzicht in materiële thema’s, maar zagen ook nieuwe samenwerkingen en innovaties ontstaan. Het heeft bedrijven geholpen om focus aan te brengen in hun strategie en beter te begrijpen waar de echte impact ligt.
  • Duurzaam HR-beleid: De gesprekken die op directieniveau gevoerd zijn over goed werkgeverschap hebben niet alleen geleid tot intern draagvlak, maar tot concreet beleid op diversiteit en inclusie wat weer bijdraagt aan het aantrekken en behoud van talent.
  • CO2-metingen als startpunt voor reductie: Door te meten waar je staat qua emissies, kun je gericht werken aan reductie. Organisaties die dit proces hebben doorlopen, weten nu precies waar hun grootste uitstoot zit en welke maatregelen écht impact hebben.

Kortom: deze inspanningen leveren meer op dan alleen compliance. Ze helpen bedrijven om strategisch sterker te staan en om duurzamer en toekomstbestendiger te worden.

Stakeholders blijven transparantie eisen

Of je nu CSRD-plichtig blijft of niet, de vraag naar ESG-data blijft bestaan. Zo hebben private-equityfondsen te maken met de SFDR, en verwachten pensioenfondsen, banken, klanten en zelfs toekomstige medewerkers inzicht in jouw impact. Bedrijven die hier goed op voorbereid zijn, blijven toekomstbestendig en aantrekkelijk voor investeerders en klanten. Dit zien wij terug bij de organisaties die we begeleiden waaronder Wibra, Corendon, Logistic Force, Heutink en Boels.

CSRD & beyond: het gaat ons om impact maken
Bij Kyden geloven we dat CSRD een middel is om écht met duurzame impact aan de slag te gaan. Beyond betekent voor ons twee dingen:

  1. Duurzaam verankeren – Niet alleen de eerste analyse doen, maar zorgen dat je dit proces structureel kunt blijven herhalen.
  2. Impact realiseren – Jouw CSRD-analyse is geen papieren tijger, maar een kans om concreet te sturen op verbeteringen. Weten waar je staat en wat je moet doen om te groeien.

Wat moet er nu gebeuren?

De Omnibus-richtlijn dreigt het kind met het badwater weg te gooien. Wij begrijpen dat de CSRD in zijn huidige vorm kan voelen als een administratief gedrocht. De aandacht voor impact maken lijkt plaats te hebben gemaakt voor het belang om compliant te zijn. Dat is niet waar wij in geloven.

Gelukkig zijn er initiatieven die zich hard maken voor het behoud van de kern van de wet. Deze open brief laat zien dat veel organisaties de urgentie voelen om duurzaamheid op de agenda te houden. Wij onderschrijven dit. Ook de Europese Commissie zelf erkent dat verduidelijking en verbetering nodig is, maar zonder het fundamentele doel van de CSRD uit het oog te verliezen. De definitieve beslissing van de EU werd aanvankelijk verwacht op 26 februari, maar lijkt uitgesteld naar maart. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en wat het betekent voor je bedrijf.

Conclusie: Niet afbreken, maar verbeteren

We moeten niet terug naar een situatie waarin duurzaamheid vrijblijvend is. Tegelijkertijd moet de wet beter aansluiten bij de realiteit van bedrijven. De oplossing ligt niet in minder transparantie, maar in slimmere manieren om impactgericht te werken. Laten we zorgen dat we de juiste elementen behouden, om de juiste redenen. Als het goed is heb je tenslotte het budget al gereserveerd. Zullen we dit budget dan dan ofwel heralloceren aan ESG- impact initiatieven, of reserveren voor CSRD werk later? Dat is net wat toekomstbestendiger dan het simpelweg laten vrijvallen voor bij de winst. 

Want uiteindelijk draait het niet om compliance, maar om bedrijven helpen om écht duurzame impact te maken. Benieuwd hoe wij dat aanpakken? We denken graag met je mee.

Aan dit artikel schreven mee Hedgehog, 414.


Wouter van Twillert-1
Wouter van Twillert
Business Unit Lead Society & Environment