'Ik had echt een allergie voor coaching'

Tim Kuiper
4 min leestijd
augustus 23

HR Manager Robin Kuiper was aanvankelijk sceptisch over coaching. Toch heeft juist een coachopleiding Robin geholpen om haar professionele impact te vergroten én op persoonlijk vlak te groeien. Robin vertelt hoe haar perspectief is verschoven, en hoe coachvaardigheden niet alleen een verrijking van haar professionele skills zijn, maar ook haar zelfinzicht hebben verdiept.

Practice what you preach
Wat was voor Robin de aanleiding om haar coachvaardigheden te willen ontwikkelen? Robin: “Toen ik startte met de Coachopleiding werkte ik als HR Manager bij IVN Natuureducatie. Daar was ik betrokken bij de oprichting van het IVN Natuurtalent Programma, waarmee we onze medewerkers in staat wilden stellen om zich verder te ontwikkelen, ondernemender te worden, en hun natuurlijke  talenten uit te bouwen. We hebben deze leergang samen met Kyden opgestart. En in het kader van practice what you preach wilde ik zelf ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling gaan werken.”

“Er wordt je echt een spiegel voorgehouden”

“Samen met Carole, de opleidingsmanager bij Kyden, heb ik toen goed gekeken naar welke opleiding het best aansloot bij mijn ontwikkelbehoefte en mijn persoonlijke situatie. Uiteindelijk kwamen we uit op de Coachopleiding. Zonder het advies van Carole was ik daar nooit aan begonnen, want eerlijk gezegd had ik tot dat moment echt een allergie voor coaching. Tegenwoordig geven allerlei mensen zonder goede opleiding zich uit als coach. Daardoor heb ik veel voorbeelden gezien van ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Ik had zelf totaal niet de wens om coach te worden, dus een coachopleiding leek voor mij niet relevant.” Wat deed haar van gedachten veranderen? “Carole legde uit dat de Coachopleiding van Kyden niet per se gaat over het opzetten van een praktijk als zelfstandige coach,” vertelt Robin, “maar veel meer om het ontwikkelen van je coachvaardigheden en het voeren van een goed coachgesprek. Ik heb door de Coachopleiding geleerd om iemand die naar mij toe komt met een conflict, probleem of hulpvraag, te helpen om zélf te bedenken wat de volgende stap gaat zijn. Die skills zijn heel waardevol in je rol als HR-professional, leidinggevende, en zelfs gewoon als collega. Bovendien leer je door de Coachopleiding ook heel veel over jezelf: er wordt je echt een spiegel voorgehouden.”

Het échte gesprek voeren
Hoe ging dat in de praktijk? Robin: “Alles wat je leert bij de Coachopleiding, pas je ook toe op jezelf. In een veilige setting voer je het échte gesprek, zonder dat het voelt alsof je bij de psycholoog op de bank ligt. Je leert om vraagstukken terug te brengen naar de persoon zelf en te vragen: ‘Wat kun je zelf doen om zelf tot een oplossing te komen? Wat heb jij nodig? Wat kun je per direct veranderen of anders doen, om je uiteindelijke doel te behalen?’ Zo oefen je hoe je met anderen een coachgesprek voert én ga je over je eigen situatie nadenken. Dat is heel waardevol.”

“Ik zou jonge mensen ook willen aanmoedigen om een dergelijke opleiding te volgen”

“Het viel me op dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de Coachopleiding hoger lag dan die van mij,” vervolgt Robin, “maar ik zou jonge mensen ook willen aanmoedigen om een dergelijke opleiding te volgen. Als je al vroeg in je carrière coachvaardigheden leert, heb je een set aan skills die je in allerlei verschillende situaties kunt toepassen en die je zullen helpen.”

Bewuste voorbereiding
Hoe past Robin de vaardigheden die ze heeft geleerd zelf toe? “Veel van wat ik in de coachopleiding geleerd heb, gebruik ik dagelijks in mijn werk,” vertelt ze. “Voordat ik aan een gesprek ga deelnemen, sta ik bijvoorbeeld altijd even stil bij wat voor soort gesprek het gaat zijn, en wat mijn rol daarin is. Die bewuste voorbereiding helpt bij het voeren van het juiste gesprek. En als ik een vraag stel, houd ik daarna – heel moeilijk! – acht seconden mijn mond en wacht ik het antwoord af. Zo voorkom ik dat ik zelf ga invullen en mijn gesprekspartner onbedoeld een bepaalde kant op stuur. “

“Het is belangrijk dat emoties er gewoon mogen zijn”

Robin vervolgt: “Ik heb ook geleerd dat de ene emotie de andere soms kan verbloemen. Als iemand tijdens een gesprek emotioneel wordt, is het belangrijk om na te gaan wat daaronder zit. Zie je verdriet, zit daar dan boosheid of frustratie onder? Of verbloemt iemands boosheid misschien juist onzekerheid? Mensen zijn, zeker in een professionele setting, vaak geneigd om emoties weg te rationaliseren. Maar het is belangrijk dat emoties er gewoon mogen zijn. Door niet aan de emotie voorbij te gaan, kun je een laag dieper gaan en ontdekken wat er echt speelt.”

Tips en tricks
Ook nu ze een nieuwe baan heeft, blijft de Coachopleiding haar nut bewijzen. Robin: “Inmiddels heb ik de overstap gemaakt naar een nieuwe organisatie en werk ik bij arbodienst De Nieuwe Arts als HR Manager. Ook hier kan ik de vaardigheden die ik bij de Coachopleiding heb geleerd goed gebruiken. Niet alleen in mijn eigen werkzaamheden, maar ook in de vorm van tips en tricks voor mijn collega’s over het voeren van een coachend gesprek.” 

“Het ontwikkelen van je coachvaardigheden is een verrijking van de leiderschapsstijl”

“Als ik terugkijk op de Coachopleiding en wat die mij gebracht heeft, springt voor mij vooral de gelaagdheid van de opleiding eruit: je ontwikkelt niet alleen vaardigheden die je toepast in je werk, maar ook in je privéleven. Het geeft je tools voor de toekomst. Wie ben jij in relatie tot anderen? Het ontwikkelen van je coachvaardigheden is een verrijking van de leiderschapsstijl en laat je groeien in je persoonlijke ontwikkeling.”

Wil jij ook je coachvaardigheden ontwikkelen zoals HR manager Robin Kuiper? Ontdek meer en schrijf je vandaag nog in!

 

 

Carole Huntjens-2
Carole Huntjens