Kyden blog

Hoe helpt een bemiddelaar of mediator in een conflictsituatie?

Geschreven door Jilles Ricken | september 23

In een conflict zijn er mensen die niet naar elkaar luisteren, dezelfde dingen herhalen en dat keer op keer. Er is niemand die wil verliezen. Een mediator of bemiddelaar kan bij dit soort gesprekken het verschil maken. Het is een derde partij die ervoor zorgt dat mensen stilstaan bij het probleem en zorgt dat mensen hier op een andere manier naar kijken.

 

Om een conflict op te lossen moeten mensen met elkaar praten, afspraken maken en hun gedrag aanpassen. Het gebeurt echter weleens dat mensen er samen niet uitkomen. Een gesprek blokkeert makkelijk als mensen niet meer met elkaar praten, besluiten om niet op te dagen of afspraken niet nakomen. Als blijkt dat de twee partijen er niet samen uitkomen, is dat het moment waarop je beslist om een derde partij te betrekken bij het gesprek.

 

Verschil mediator en bemiddelaar

Het verschil tussen een mediator en bemiddelaar is klein. Een mediator is een neutrale derde partij die niets aanneemt, maar het gesprek leidt. Het is iemand die geen mening heeft over de onderwerpen en compleet buiten de partijen staat. Een mediator heeft het niet over de inhoud, maar over de belangen die hierachter schuilen. 

Een bemiddelaar is niet altijd geheel neutraal, het kan bijvoorbeeld teamleider zijn van de conflicterende collega’s. Dat betekent dat de bemiddelaar soms zelf ook een mening heeft over het conflict, al is het belangrijk dat hij geen positie inneemt. Zo is het logisch dat een teamleider graag wil dat zijn teamleden met elkaar overweg kunnen, maar het is belangrijk dat hij geen standpunt neemt in het conflict. 

De rol van zowel de mediator als de bemiddelaar is om de conflicterende partijen samen te brengen en een sfeer te creëren waarin een oplossing vinden mogelijk is. 

 

Voordelen van een derde partij

Aan het betrekken van een derde partij zitten voordelen. Je houdt als bedrijf de regie in eigen handen, omdat je het conflict binnenshuis oplost. Dankzij een mediator blijft het vertrouwelijk en weet je zeker dat diegene neutraal is. Een gesprek met een mediator of bemiddelaar ontstaat vanuit een vrijwillige houding. Een gesprek tussen conflicterende partijen kan niet afgedwongen worden en juist daarom is de kans tot een oplossing groter. 

 

Zelf mediator of bemiddelaar worden

De redenen waarom je een derde partij inschakelt zijn duidelijk, maar wat voor nut heeft het om zelf bemiddelaar of mediator te worden? Je leert bepaalde gesprekstactieken, maar kan er veel meer uithalen: 

  • Je herkent (negatieve) eigenschappen, ook bij jezelf, die je in een ander daglicht leert zien.
  • Je herkent conflictsituaties sneller, waarbij je tactieken aangeleerd krijgt om te zorgen dat deze situaties niet tot een conflict uitmonden. Bijvoorbeeld door het stellen van vragen en in te checken bij mensen.
  • Je kan het op jezelf toepassen, zo word je een prettige gesprekspartner.
  • Je helpt bij het herstellen van relaties tussen mensen en de waardering ten opzichte van elkander.
  • Je leert echt naar iemands boodschap te luisteren.