Van organisaties wordt steeds meer verwacht dat zij transparant zijn over hoe zij waarde creëren voor al hun stakeholders, binnen en buiten de eigen organisatie. Een waardecreatiemodel is hiervoor een krachtig instrument. Maar wat is dit model precies, waarom hebben zoveel toonaangevende organisaties zoals Jumbo, NS, KPN, Vopak en PostNL er een, en wat kan het voor jouw organisatie betekenen?
Een waardecreatiemodel is een mooi vormgegeven schema dat in één oogopslag inzicht biedt in hoe een organisatie waarde creëert voor haar stakeholders. Het concept is nauw verbonden met 'shared value', een term die door Porter en Kramer (2011) is geïntroduceerd. Het gaat om beleid en bedrijfspraktijken die zowel het concurrentievermogen van een organisatie versterken als de economische en sociale omstandigheden verbeteren in de gemeenschappen waarin zij actief is.
Hoewel elk bedrijf er zijn eigen draai aan geeft bestaat elk model uit ten minste deze drie componenten:
Benieuwd geworden naar hoe zo’n waardecreatiemodel eruit kan zien? Kijk bijvoorbeeld eens naar het model van Zeeman:
Strategisch inzicht
Een waardecreatiemodel dwingt een organisatie na te denken over haar bestaansrecht en toegevoegde waarde. Door systematisch te analyseren hoe verschillende inputs worden omgezet in uitkomsten die voor stakeholders van belang zijn, ontstaat een integraal beeld van de organisatie en haar impact.
Transparante communicatie
In tijden waarin stakeholders steeds meer verwachten dat organisaties transparant zijn over hun bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen, biedt een waardecreatiemodel een helder communicatiemiddel. Het stelt organisaties in staat om op een toegankelijke manier te laten zien hoe zij waarde creëren voor alle stakeholders..
Geïntegreerde besluitvorming
Door financiële en niet-financiële aspecten in samenhang te beschouwen, ondersteunt een waardecreatiemodel een meer integrale besluitvorming. Het helpt organisaties afwegingen te maken tussen verschillende vormen van waardecreatie en -vernietiging.
De voordelen van het proces
Niet alleen het model zelf, maar ook het creëren ervan (mits goed aangepakt) kan heel waardevol zijn:
Als het waardecreatiemodel eenmaal is ontwikkeld, biedt het verschillende voordelen:
Kortom, het waardecreatiemodel is geen statisch plaatje, maar een dynamisch instrument dat uw organisatie helpt om vandaag de juiste keuzes te maken voor een duurzame toekomst. Is jouw organisatie klaar om haar toegevoegde waarde helder in beeld te brengen en te versterken? Neem de eerste stap en stuur ons een mail, of ga direct de diepte in tijdens onze webinar op 22 mei. Wij helpen je graag op weg naar een transparante en waardevolle toekomst!
Deze blog is gebaseerd op inzichten uit het Integrated Reporting Framework van de International Integrated Reporting Council (IIRC), het werk van Porter en Kramer over gedeelde waarde, en onze eigen ervaring met het begeleiden van organisaties bij het ontwikkelen van hun waardecreatiemodel.