In Nederland zijn naar schatting zo’n 5000 bedrijven verplicht om over hun duurzaamheid te rapporteren. Onder de nieuwe CSRD-regelgeving worden bedrijven uitgedaagd om hun milieu-impact nauwkeurig in kaart te brengen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de bedrijven zelf, maar raakt ook de bredere toeleveringsketen, die zal moeten inspelen op de eisen en vragen die uit deze rapportageverplichtingen voortkomen.
Een essentieel onderdeel van het meten van die milieu-impact is de CO2-footprint analyse. Maar wat houdt zo'n analyse in en waarom is deze zo belangrijk?
Een CO2-footprint is een maatstaf voor de totale uitstoot van broeikasgassen die door je bedrijfsactiviteiten wordt gegenereerd, omgerekend naar CO2-equivalenten. Dit omvat zowel directe emissies (zoals verbranding van fossiele brandstoffen) als indirecte emissies (zoals elektriciteitsverbruik en emissies in de toeleveringsketen). Dit is onderdeel van de Europese rapportageverplichting en valt onder de ESRS E1.
Het uitvoeren van een CO2-footprint analyse gaat verder dan alleen voldoen aan een wettelijke verplichting. Het is een cruciale stap om inzicht te krijgen in de emissies die aan je bedrijfsvoering verbonden zijn. Door deze emissies te begrijpen en te kwantificeren, kun je niet alleen voldoen aan de rapportage-eisen, maar ook concrete verbeterpunten identificeren. Hiermee werk je actief aan het verminderen van je klimaatimpact. Daarbij kan dit op de lange termijn leiden tot kostenbesparing en maakt het je bedrijf toekomstbestendig.
Hoewel de rapportageverplichting binnen de CSRD in eerste instantie gericht is op compliance, biedt het tegelijkertijd veel kansen:
Hoewel het idee van een volledige CO2-footprint analyse overweldigend kan zijn, hoef je niet alles meteen perfect te doen. Begin eenvoudig, bijvoorbeeld door je gas- en elektriciteitsverbruik in kaart te brengen. Dit geeft je direct inzicht in een belangrijk deel van je uitstoot en helpt je bij het zetten van de eerste stappen. Daarna kun je deze analyse uitbreiden met andere onderdelen, zoals de uitstoot in je toeleveringsketen. Ook daarin is het te verantwoorden dat je niet in één keer de hele toeleveringsketen in kaart hebt; begin bijvoorbeeld met enkel de top 15 grootste inkoopstromen.
Belangrijk is dat je keuzes maakt die je kunt onderbouwen. In CO₂-footprint analyses wordt de uitstoot verdeeld over drie categorieën, of scopes:
Gelukkig hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn tal van tools beschikbaar die je kunnen ondersteunen bij het berekenen van je CO2-footprint. Bij Kyden maken we bijvoorbeeld gebruik van de software van Carbon+Alt+Delete. Deze tool bevat veelgebruikte emissiefactoren, waardoor je snel en eenvoudig berekeningen kunt maken. Dit bespaart je veel tijd en helpt om foutmarges te verkleinen.
Daarnaast is het belangrijk om samen te werken met je leveranciers. Voor veel ingekochte producten zijn specifieke emissiefactoren nog niet beschikbaar. Dat kan de nauwkeurigheid van je analyse beïnvloeden. Door gezamenlijk emissiefactoren te ontwikkelen, verbeter je de kwaliteit van je data en maak je de hele keten duurzamer. Voordat je deze emissiefactoren hebt ontwikkeld, is het mogelijk om bijvoorbeeld gebruik te maken van emissiefactoren op basis uitgaven, zoals te vinden in de Exiobase.
Duurzaamheid is iets wat we samen moeten doen. Deel je resultaten en uitdagingen met anderen en inspireer bedrijven in jouw netwerk en keten om ook stappen te zetten. Het uiteindelijke doel is om samen een positieve impact te maken op het klimaat, en elke stap in de goede richting telt.
Dus, waar wacht je nog op? De CSRD biedt niet alleen compliance, maar ook kansen voor kostenbesparing, merkversterking, en betere toegang tot kapitaal. Het stimuleert innovatie en efficiëntie, en bevordert samenwerking in de toeleveringsketen voor een duurzamere toekomst.
Begin vandaag nog met het in kaart brengen van je CO2-footprint, want duurzaam ondernemen begint met inzicht.
Het meten van CO₂ roept voor veel mensen allerlei vragen op. Welke cijfers dien ik wel en niet mee te nemen in mijn berekening, waarom hoor ik deze cijfers dan wel of niet mee te nemen, wat zijn de concrete stappen om CO₂-uitstoot te? En hoe passen CO₂-data in de bredere
duurzaamheidsrapportage, zoals de CSRD? Deze en nog vele andere vragen zullen door onze sprekers behandeld worden op de CO₂-meting
webinar van 10 december 10:00 – 11:00. Meld je hier aan!
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Wouter van Twillert of Songa Jansen.