De rol van data om duurzamere beslissingen te maken

2 min leestijd
oktober 23

In de aankomende wetgeving vanuit de EU, de CSRD en de daaruit voortvloeiende ESRS, wordt uitgelegd hoe organisaties hun duurzaamheidsbeleid moeten rapporteren. Deze wetgeving is vooral gericht op het creëren van transparantie. Bijvoorbeeld door een bedrijf te laten rapporteren welk deel van de energieconsumptie uit gas en kolen komt (ESRS E1 - Climate). Of door een organisatie te laten rapporteren wat het verschil is in salaris tussen de mannelijke en de vrouwelijke werknemers (ESRS S1 - Own Workforce). Waar er vervolgens terecht naar gevraagd wordt in de ESRS, zijn de acties en strategie die een organisatie geformuleerd heeft om de doelstelling op verbetering voor mens en milieu te behalen. Essentieel hierbij is een diepgaand begrip van de data die je wilt verbeteren.

Een goede eerste stap om tot verbeteringen te komen, is het snappen van de manier waarop metrics uiteindelijk tot stand komen vanuit de relevante datapunten. Een beter begrip biedt namelijk de kans om de juiste acties te ondernemen om op de lange termijn vooruitgang te boeken. Als schrijver van dit stuk heb ik ervaring met Equal Pay vraagstukken, waarbij het relevant is om te snappen hoe het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen tot stand komt. Soms komt dat bijvoorbeeld doordat mannen sneller promotie maken dan vrouwen, maar het kan ook zijn dat het salaris van mannelijke zij-instromers (zelfs bij gelijke leeftijd en ervaring) hoger is dan van de vrouwelijke zij-instromers. Een grondige analyse van de totstandkoming van deze ESG-metric is daarom vereist, zodat je aan de juiste knoppen gaat draaien die leiden tot daadwerkelijke verbetering van de metric.

Voor klimaatvraagstukken geldt idem dito dat het goed is om in kaart te brengen welke data relevant is, maar ook welke verschillende keuzes er mogelijk zijn. In ESRS E1 (Climate) wordt bijvoorbeeld gevraagd om de energieconsumptie van de panden die een onderneming bezit, wat grotendeels in lijn is met de ‘Energy Performance Certificate’ (EPC) van de EU. Er zullen vast experts op het gebied van energiezuinige panden zijn die weten welke factoren een rol spelen naast het EPC, maar voor ondernemingen spelen meer factoren een rol bij het kiezen van nieuwe bedrijfspanden of het afstoten van een oude. De bereikbaarheid voor klanten en medewerkers bijvoorbeeld middels OV, of de aanwezigheid van andere bedrijven in de nabijheid van korte aanvoerlijnen. Dit is data die niet gevraagd worden in de rapportageverplichtingen van de ESRS, maar die wel relevant zijn bij de besluitvorming over de vestiging en de algehele CO₂-impact. Dit geldt zeker als je je besluit neemt op basis van data die behoren tot verschillende thema’s (ESRS’en), zoals climate en own workforce. Een organisatie kan bij het openen van een nieuwe locatie namelijk ook een gebied kiezen met de reden dat bewoners rondom de vestiging baat hebben bij de economische bedrijvigheid door de komst van het bedrijf, wat hun bestaanszekerheid vergroot.

Hiermee zijn er dus drie lessen rond het gebruik van data voor ESG vraagstukken: 

  1. Zorg dat je zicht hebt op de onderliggende data punten waarop je rapporteert en hoe die invloed hebben op de uitkomst metric. En daarmee zorgt dat je transparantie geeft op wat je organisatie doet rond ESG.
  2. Maak het duidelijk welke opvolging je geeft aan de cijfers qua beleid. En dat het begrijpelijk is dat de acties die je onderneemt een positieve impact maken op de duurzame verandering die je nastreeft.
  3. Verbind de ESG-data van verschillende thema’s aan elkaar om de invloed van je beslissingen inzichtelijk te maken en de totale impact te snappen.

We hebben een introductie gegeven in dit schrijven op de bovenstaande lessen. In komende artikelen zullen met wat meer diepte stil staan bij de invulling van de bovenstaande punten. 

Ben je binnen jouw organisatie nog zoekende hoe je het beste om kan gaan met CSRD/ESRS rapportages, hoe je je duurzaamheidbeleid vorm kan geven en effectief kan maken?

Neem dan gerust contact met Wouter van Twillert.

Steven Hölscher
Steven Hölscher
Principal Consultant