Iedereen heeft uiteindelijk te maken met klanten. Of je nu direct met consumenten en/of eindgebruikers werkt of indirect via partners of leveranciers, hun ervaringen en behoeften vormen de kern van je succes. Misschien is ESRS S4 voor jouw organisatie niet direct materieel of vereist het geen uitgebreide rapportage. Toch is het slim en relevant om de kansen en het perspectief vanuit deze standaard mee te nemen. Waarom? Omdat het meer oplevert dan alleen compliance: het kan een strategische richting geven aan hoe je waarde creëert.
De ESRS S4-standaard (European Sustainability Reporting Standards) richt zich op de impact die bedrijven hebben op consumenten en eindgebruikers. Deze standaard helpt bedrijven transparanter te zijn over hun praktijken en de effecten daarvan op de consument. De topics onder deze standaard gaan over:
Het doel? Niet alleen het minimaliseren van risico’s, maar het creëren van langdurige positieve impact door producten en diensten die beter aansluiten op de behoeften van klanten.
Uit de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) komen de belangrijkste Impacts-Risks-Opportunities (IRO’s) waarop je moet rapporteren. Vanuit de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) haal je niet alleen de financiële inzichten op, maar ook het perspectief van diverse stakeholders. Dit geeft je waardevolle input over welke thema’s voor jouw organisatie belangrijk zijn en waar je dus strategisch op kunt inzetten. Komen hier onderwerpen uit gerelateerd aan S4 dan biedt dit een uitgelezen kans om die inzichten niet alleen te gebruiken voor verplichte rapportage, maar om ze te koppelen aan wie je als organisatie wilt zijn voor je klanten.
Het kan zijn dat er thema’s naar voren komen die je niet verwacht. In dat geval geeft dat inzicht in kansen en waar je mogelijk op in kan stappen.
In het geval dat er thema’s missen die jullie als organisatie als belangrijk zien geeft het inzicht dat deze dus verder ingevuld en uitgedragen kunnen worden zodat de buitenwereld dit ook erkent.
Bij het werken aan S4, de relatie met consumenten en eindgebruikers is het zaak om de volgende vragen mee te nemen:
Organisaties zoals Albert Heijn en Heineken geven hierin al het goede voorbeeld. Albert Heijn legt in hun rapportage de nadruk op gezonde maaltijden, betaalbaarheid en welzijn. Heineken zet juist in op responsible drinking en de groei van alcoholvrije producten. Hun focus komt voort uit hun strategie en identiteit. Door diezelfde koppeling te maken, kun je niet alleen voldoen aan de eisen van ESRS S4, maar ook tastbare waarde creëren.
Veel bedrijven zien duurzaamheid nog te vaak als een verplicht nummer. Maar wat als je de rapportage zou gebruiken als strategisch startpunt voor innovatie en marktgroei? Het simpelweg voldoen aan de rapportage-eisen is namelijk niet waar de echte waarde ligt.
Bedrijven die verder kijken, ontdekken kansen op het gebied van:
De focus verschuift daarmee van ‘compliance’ naar ‘opportunity’.
Door ESRS S4 te gebruiken als kader, kun je je organisatie door vier niveaus van volwassenheid en ambities leiden:
Als je ESRS S4 slim benut, wordt het meer dan een administratieve verplichting: het wordt een strategie voor duurzame groei en impact, voor en door klanten. De voordelen voor jouw rol kunnen zijn:
Albert Heijn en Heineken laten zien dat je met focus en een duidelijke strategische koppeling niet alleen voldoet aan rapportage-eisen, maar ook de identiteit van je merk versterkt. Waar vind jij deze synergie?
Denk aan de volgende vragen om te bepalen waar jouw organisatie kan versnellen:
De organisaties die nu investeren in positieve klantimpact, lopen straks voorop. Durf verder te kijken dan compliance en word een leider op het gebied van duurzame klantwaarde.
Natuurlijk kijken wij graag met je mee!