Buurtbemiddeling: onpartijdige hulp bij ergernissen en burenruzies

Kyden
door Kyden
2 min leestijd
april 24

Een burenruzie kan iemands leven volledig ontwrichten. Het begint vaak klein, maar kan snel uit de hand lopen als er geen communicatie meer mogelijk is tussen de buren. Dit kan leiden tot extreme situaties waarin men zich niet meer veilig voelt in zijn eigen huis. Maar gelukkig is er een oplossing: buurtbemiddeling.

 

Buurtbemiddeling is een initiatief dat georganiseerd wordt vanuit de gemeente en zich richt op het vergroten van de veiligheid in de buurt door buren met elkaar in dialoog te laten gaan. Het doel is om samen tot een oplossing te komen voor het conflict en de veiligheid in de buurt te vergroten. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers die zich inzetten als buurtbemiddelaar en zo impact maken door weer een communicatie op gang te brengen tussen buren.

 

Een burenruzie komt overal voor en begint vaak klein. Een overhangende tak, te veel geluidsoverlast of een uit de hand gelopen feestje kunnen de lont in het kruitvat zijn. Als deze kleine problemen niet worden opgelost en de communicatie stopt, kan het snel escaleren. Dit kan leiden tot situaties waarin men elkaar het licht in de ogen niet meer gunt en waar regelmatig de politie wordt ingeschakeld. De politie stimuleert gebruik te maken van buurtbemiddeling.

 

Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om deze conflicten op te lossen. Als vrijwilliger buurtbemiddeling kun je een belangrijke rol spelen in het herstellen van de communicatie tussen buren en het vergroten van de veiligheid in de buurt. Het is daarbij wel belangrijk dat je als bemiddelaar moeite doet om beide partijen bij elkaar te brengen. Soms is het nodig om meerdere gesprekken te voeren om tot een oplossing te komen. Maar door op een respectvolle manier te communiceren en te luisteren naar de standpunten van beide partijen, kan er vaak al veel bereikt worden. Het zijn uiteindelijk de buren die zelf naar oplossingen zoeken, de buurtbemiddelaar helpt enkel in dit proces.

 

Als B Corp organisatie maken we bij Kyden impact door onze mediators te stimuleren om als bemiddelaar op te treden bij conflicten in de buurt. Geleerde vaardigheden via onze Mediationopleiding worden op deze manier ingezet voor de maatschappij. Daarbij is het voor mediators een uitgelezen mogelijkheid om ervaring op te doen in de praktijk. 

 

Buurtbemiddeling is niet alleen goed voor de direct betrokkenen, maar ook voor de buurt als geheel. Door het oplossen van conflicten wordt de veiligheid in de buurt vergroot en worden buurtbewoners gestimuleerd om met elkaar in gesprek te gaan. Dit kan de sociale cohesie in de buurt versterken en bijdragen aan een prettige leefomgeving voor alle buurtbewoners.

 

Heb je net de Mediationopleiding afgerond, dan is de buurtbemiddeling een mooie opstart om vlieguren te maken en te werken aan je bemiddelingsvaardigheden. Kortom, buurtbemiddeling is niet alleen een effectieve manier om burenruzies op te lossen, het kan ook bijdragen aan de verbetering van de buurt als geheel én als bemiddelaar groei je in je persoonlijke vaardigheden. Laten we deze krachtige oplossing omarmen en de handen ineenslaan voor een fijne leefomgeving voor iedereen.

 

Carole Huntjens-2
Carole Huntjens
Business Unit Lead Trainingen