Als je gaat deelnemen aan een mediation, heb je voorafgaand waarschijnlijk een hoop vragen – en wellicht ook enkele zorgen – over het verloop van het proces en de manier waarop het lopende conflict opgelost kan worden. Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden en grip houden op wat er tijdens de mediation gebeurt? Kyden geeft je 10 tips.
Je bepaalt samen met de andere deelnemer welke mediator je inschakelt, ook als het initiatief om mediation in te zetten van de ander komt. Je hoeft niet per se in zee te gaan met de voorgestelde mediator. Het is een keuze waar jullie beiden achter moeten staan.
Oriënteer je goed: Wat voor soort mediator zoek je? Wat is de achtergrond van de mediator, waar ligt zijn/haar ervaring? Het is verstandig om een intake-gesprek te hebben om persoonlijk kennis te maken. Vraag dan ook naar hoe de mediator te werk gaat. Voel je dat het niet de juiste mediator is voor jou of in jouw situatie, spreek dat dan uit en zoek verder naar een mediator waarin beide deelnemers vertrouwen hebben.
Stel jezelf de volgende vragen: “Wat is mijn grootste zorg?” “Waar heb ik behoefte aan?” “Wat moet er opgelost worden zodat ik met een goed gevoel verder kan?” De antwoorden op deze vragen zullen je helpen bij het vinden van een oplossing voor het conflict.
Je wilt goed voorbereid en zonder afleiding aan de mediation beginnen. Neem daarom het heft in eigen handen en zorg ervoor dat het tijdschip en de locatie je schikken. Plan geen mediation-afspraken midden op drukke werkdagen, of als je weet dat je afgeleid of vermoeid zult zijn. Zorg ervoor dat de omstandigheden voor jou zo prettig mogelijk zijn, zodat je je volledig kunt richten op de mediation.
Het kan handig of prettig zijn om iemand mee te nemen naar de mediation. Denk bijvoorbeeld aan een familielid of vriend bij wie je je op je gemak voelt en die je kracht geeft, of je juridisch adviseur. Je kunt echter ook de bewuste keuze maken om juist zonder je advocaat te gaan, als je verwacht dat dat beter is voor het verloop van het gesprek.
Heb je tijdens een mediation-gesprek behoefte aan een rook- of toiletpauze, spreek dat dan uit. Laat het ook weten als je een denkpauze nodig hebt, of als je het gewoon even niet meer trekt en behoefte hebt aan een onderbreking. Even afstand nemen kan je helpen om daarna weer helder verder te kunnen gaan met het gesprek.
Het kan gebeuren dat je het lastig vindt om tijdens de mediation bepaalde zaken ter sprake te brengen in het bijzijn van de andere deelnemer. Als je dat aangeeft bij de mediator, is een zogenoemde caucus – een apart gesprek met de mediator waarbij de andere deelnemer niet aanwezig is – een optie. De mediator kan je dan helpen om het onderwerp toch bespreekbaar te maken.
Wat tijdens een mediation besproken wordt, is vertrouwelijk. Maar misschien heb je de behoefte om ook buiten de sessies met iemand uit jeomgeving te kunnen praten over de mediation. Bedenk met wie je in vertrouwelijkheid over de mediation zou willen spreken en geef dit aan bij de mediator en de andere deelnemer, zodat jullie dit samen kunnen afstemmen.
Maak je je zorgen over de vertrouwelijkheid, heb je de indruk dat de mediator niet neutraal is, of voel je je ongemakkelijk bij wat er besproken wordt, geef dat dan aan. Het kan spannend zijn om dergelijke gevoelens bespreekbaar te maken, maar als je je niet uitspreekt, weten de andere betrokkenen niet dat er een probleem is en kan de situatie ook niet verbeterd worden.
Als de gemaakte afspraken op papier gezet worden, ontvang je eerst een concept-versie. Neem de tijd om daar goed naar te (laten) kijken, zodat je weet waar je je handtekening onder zet. Neem geen overhaaste beslissingen, en voel je vrij om terug te komen op eerder besproken onderwerpen. Het doel van de mediation is immers om tot een oplossing te komen waarin ook jij je volledig kunt vinden.